Køb billet online her
Rosenborg Slot
Øster Voldgade 4A
1350 København K
Tlf: +45 3315 3286
museum@dkks.dk

Buksevandsstolen – Danmarks ældste pruttepude

En af de sjovere ting, som vi har i vores store samling, er buksevandsstolen, der nok er Danmarks ældste pruttepude. Ved første øjekast ligner det en helt almindelig stol, men lad dig endelig ikke narre af det uskyldige udseende. Buksevandsstolen er nemlig udstyret med skjult mekanik, der ikke bare fanger den person, som sætter sig i den, men også giver personen buksevand. Derudover får en blæsebælg det til at lyde som om personen, der sidder i stolen, slår en kæmpe prut.

Vi ved ikke præcist, hvornår stolen blev lavet, men den er sandsynligvis fra slutningen 1600-tallet, og den har formodentlig været brugt ved Christian 5.s hof.

Stolen er en af ganske få bevarede stole af sin slags i Europa, og det er den eneste, man kender til, der har både fangemekanisme, vandmekanisme og lydmekanisme. Men indtil nu har ingen rigtig kendt til dens historie, og vi har faktisk ikke vidst, om den overhovedet blev brugt. Men det har de to Ph.d.-studerende, Louise og Casper fra Københavns Universitet, lavet om på med deres helt nye, prisvindende forskning.

”Vi lærte stolen at kende, da vi var studentermedhjælpere på Rosenborg Slot og viste gæster rundt. Her undrede vi os over, hvorfor ingen rigtig vidste noget om dens oprindelige brug. Derfor valgte vi at kaste os over den for at blive klogere på, hvilken ufortalt historie, den mon gemte” fortæller Casper om baggrunden for deres forskning.

Takket være Louises og Caspers forskning ved vi nu, at stolen er blevet brugt som pruttepude, og med sine over 350 år på bagen er der god grund til at kalde stolen for Danmarks ældste pruttepude.

”Vi fandt en fantastisk kilde fra 1775, der beskriver den som ’en Lehne-Stol, som knirker, naar man setter sig derudi, ligesom man lod en Vind gaae’. Det viser os, at stolens lydmekanisme er blevet opfattet som en slags pruttepude i samtiden,” forklarer Louise.

Tant og fjas ved hoffet

Der var generelt mange strikse regler for, hvordan man skulle opføre sig ved hoffet under den enevældige Christian 5., men ved særlige lejligheder satte man dagligdagens regler og hierarkier en smule til side i små åndehuller. Det kom for eksempel til udtryk ved, at man ved fastelavn kunne lade som om, at man var en anden. Og i forbindelse med kongelig jagt kunne Christian 5. finde på at afstraffe jagtdeltagere som en drillende ydmygelse til stor morskab for det øvrige hof. Buksevandsstolen har passet perfekt ind i denne form for drilleri ved særlige lejligheder.

Prisvindende forskning

Casper Thorhauge Briggs-Mønsted og Louise Kjærgaard Depners forskning har for nyligt modtaget The Society for Court Studies’ årlige essaypris. Artiklen om buksevandsstolen og de øvrige mekaniske stole rundt omkring i Europa udkommer i det internationale tidsskrift The Court Historian i foråret 2025.

Se buksevandsstolen

Her på Rosenborg Slot kan du se buksevandsstolen, og fra 18. februar kan du både se og høre meget mere om, hvordan den har været brugt.