1625-1650
Sidste halvdel af Christian 4. regeringsperiode blev en nedgangstid. Den økonomiske krise begyndte at kradse, og samtidig vendte krigslykken for alvor. Danmarks deltagelse fra 1625 i Trediveårskrigen skulle have fastslået Christian 4.s position som en stor nordeuropæisk fyrste. I stedet endte det med et forsmædeligt nederlag til den tyske kejsers styrker ved Lutter am Barenberge i 1626.
Herefter var det Sverige, som gradvis overtog rollen som Nordens ledende magt. Den ændrede magtbalance kom til udtryk, da en ny krig mod Sverige blev udkæmpet 1643-1645; ved fredsslutningen måtte Danmark afgive bl.a. Gotland, Øsel og dele af Norge. Christian døde tre år senere og blev efterfulgt af Frederik 3.
Tiden mellem de to krige var præget af fortsat stor byggeaktivitet: Nyboder, Rundetårn og ikke mindst Rosenborg blev færdiggjort i denne periode. I 1634 afholdt man desuden den udvalgte prins Christians bryllup med Magdalena Sibylla. Brylluppet, Det Store Bilager, blev en gigantisk begivenhed, som skulle vise, at det danske hof – trods den manglende krigslykke – ikke stod tilbage for nogen.