Allerunderdagnist – Kongelige adresser fra Christian 8. til Margrethe 2.
I løbet af sommeren 2016 kunne man opleve en mindre særudstilling i H.M. Dronning Margrethes Håndbibliotek på Christiansborg, der viste smukke kongelige adresser.
Håndbibliotekets samling rummer knap 200 kongelige adresser. Et mindre udvalg blev vist for bredt at præsentere de forskellige udtryk og emner, som adresserne kan have. Udstillingen var delt op i 9 forskellige emner med alt fra lykønskningsadresser til hædersbeviser.
En kongelig adresse er en officiel henvendelse til en kongelig person i en formel og fornem form. Disse adresser kan være en lykønskning, en takkeskrivelse, et gavebrev eller en meddelelse om et æresmedlemskab.
Kongelige adresser er ofte smukt og kunstfærdigt udført, dermed udgør de også en lille kunstskat i genrerne bogbind, kalligrafi og dekorationsmaleri. De har dog mange forskellige udformninger, som man kunne se på denne særudstilling.
Disse er samtidig et ret ukendt udtryk for den position Kongehuset har i samfundet. De kan afspejle, hvordan Kongehuset fungerer som samlings- og identifikationspunkt for danskerne, i og med det er alle borgeres fælleseje.
Lykønskningsadresser til bryllupper og guldbryllupper
Bryllupper, sølvbryllupper og fødselsdage hører til de begivenheder, der som oftest udløser en række hilsener og hyldester, da de appellerer bredt til befolkningen. Da Christian 10. og Dronning Alexandrine fejrede sølvbryllup i 1923, kom der blandt andet lykønskninger fra danske komponister i form af håndskrevne nodeark.
Lykønskningsadresser til fødselsdage
En af de mere fornemme adresser i Håndbiblioteket er hyldesten til Christian 9.s Dronning Louise, da hun fyldte 70 år den 7. september 1887. Adressen er fra kvinder af bondestand, dvs. fra den bedrestillede del af landbruget. Dronningen omtales først og fremmest som forbilledlig hustru og mor og vidner derfor om den position, som dronningen havde som rollemodel i en tid, hvor familielivet var præget af klare kønsroller.
Æresmedlemskaber
Kongefamiliens medlemmer modtager ofte hædersbevisninger af mere eller mindre officiel karakter. Et eksempel er klubber og foreninger der vælger at udnævne en kongelig til æresmedlem. Blandt andet blev Kong Christian 10. medlem af Eständischer See-Yacht-Club (1925), og Kong Frederik 9. blev udnævnt som æresmedlem af Institution of Naval Architects (1949).
Takkeskrivelser og andre adresser
Kongelige adresser udformer sig også som takkeskrivelser, velkomstadresser eller blot almindelige henvendelser. Et eksempel på en takkeskrivelse er fra 1843, hvor byen Hamburgs senat takkede for hjælp under og efter den store bybrand 5.-8. maj 1842.
Særudstillingen kunne opleves på Christiansborg i De Kongelige Repræsentationslokaler
Download folderen fra udstillingen her: Adresseudstilling – Folder