Påske på slottet
Vi opdaterer siden her, når vi nærmer os påsken 2025. Læs herunder programmet for påsken 2024:
I påskeferien sætter Koldinghus fokus på kongelige historier og påsketraditioner.
Tag på kongelig æggejagt og hør historier om kongelige personer. Undervejs skal du udfylde et samlehæfte med klistermærker, som til sidst kan veksles til et chokoladepåskeæg. Udover æggejagten kan du bl.a. også lave dit eget bindebrev.
Praktisk info
Hvornår: 23. marts-1. april 2024
Pris: Alle aktiviteter er gratis, når der er betalt entré til museet | Gratis adgang for børn og unge under 18 år samt årskortholdere.
Varighed: ca. 2 timer
Aktiviteter
Tag på kongelig æggejagt (for børn)
Med et samlehæfte i hånden kan børn og deres voksne gå rundt på slottet for at lede efter flotte, kongelige æg. Hvert æg indeholder en lille historie om en kongelig person helt tilbage til 1500-tallet. Vidste du f.eks. at gækkebrevet er en særlig dansk tradition, der går helt tilbage til Christian 4.s tid? Dengang hed det bindebreve og var noget man sendte til folk, f.eks. på deres navnedag.
Ved hvert æg er der et klistermærke med et kongeligt portræt som skal sættes i hæftet. Når hæftet er fyldt udløser det et påskeæg.
Lav bindebreve
I Den Kongelige Workshop kan du lave dit eget bindebrev. Bindebrevet var efterfølgeren til rimbrevet, et brev på vers som man sendte til folk helt tilbage i antikken. Bindebrevet indeholdt oftest en gåde, som man sendte folk på deres navnedag eller en af de fire tamperdage som var fire årlige fastedage i den katolske kirke.
I stedet for en gåde, kunne det dreje sig om at løse en række knuder på en snor, som pyntede brevet. Modtageren var ”bundet”, indtil de enten havde løst gåden, eller havde løst sig ved at holde et bindegilde.
Bindebreve var ofte kunstfærdige og dekoreret med farver, blomster og vers. De ældste kendte bindebreve er fra 1600-tallet, bl.a. kender vi til et bindebrev som Christian 4. sendte til sin frille, Karen Andersdatter, og skikken overlevede til langt ind i 1800-tallet.
Besøg Det Historiske Værksted
Besøg Det Historiske Værksted og få en snak med vores formidlere om bindebrevets oprindelse
og se hvor du fortsat kan finde ét af påskens symboler
Hvad vejer det store påskeæg?
Traditionen tro udstiller vi et stort chokoladeæg fra Ole Chokolade, som alle gæster kan deltage i konkurrencen om at vinde. Den gæst, der med sit gæt kommer tættest på æggets vægt, vinder ægget.
Se det smukt pyntede springvand
Koldinghus har en tradition for at pynte og dekorere til påske. Dette inkluderer også springvandet Fortuna i Slotsgården som pyntes med både æg og blomster for at fejre forårets komme.
Øvrige udstillinger og aktiviteter i påsken
Vi viser i øjeblikket udstillingen FLORA DANICA – Verdens Vildeste Stel. I forbindelse med udstillingen vil der være følgende aktiviteter i påsken:
Arbejdende Flora Danica-værksted
Lørdag 23. marts og søndag 24. marts kl. 10-16
Mød en blomstermodellør og en maler fra Royal Copenhagen, der vil demonstrere deres håndværk og svare på spørgsmål fra gæsterne.
Offentlig rundvisning i udstillingen
Tirsdag 26. marts kl. 11.00
Kom med på rundvisning i udstillingen og få historien om det historiske stels tilblivelse, der hænger uløseligt sammen med bogværket Flora Danica. Verdens mest ambitiøse kortlægningsarbejde af vilde planter, der skulle komme til at strække sig over 122 år og i alt opliste 3.240 vækster i smukke kobberstik og præcise beskrivelser.
Pris: 30 kr. + entré til museet
Øvrige rundvisninger i påsken
Lørdag 23. og 30. marts kl. 13.00: Historiske Fortællinger – Læs mere og køb billet her
Søndag 24. og 31. marts kl. 13.00: Koldinghus’ historie – Læs mere og køb billet her
Torsdag 28. marts kl. 10.30, 13.30 og 15.30: Særrundvisning i Den store brand – Læs mere og køb billet her
Klæd dig ud i flotte dragter
Besøg Det kongelige Udklædningsværksted, hvor børn og voksne kan prøve de flotte dragter, som Den Kongelige Systue har kreeret siden 2010. Der er desuden en selfiestation, hvor der er rig mulighed for at få taget et anderledes familiefoto.