Kulturnat på Koldinghus

Koldinghus sætter fokus på design og bæredygtighed på årets kulturnat med afsløringen af Koldingkjolen

Over hele sommeren har lokale borgere i samarbejde med frivillige på Den Kongelige Systue arbejdet på det fælles projekt: Sammen syr vi Koldingkjolen.

Kjolens design tager udgangspunkt i 1800-tallets mode og er fremstillet af donerede materialer fra museets gæster, gardiner fra tidligere udstillinger samt projektdeltagernes egne tekstiler og hvidsyninger, som er håndsyede og broderede hvide løbere, duge, kraver og sengetøj mm. Koldingkjolen bliver således et bæredygtigt genbrugsprojekt, hvor fortid, nutid og fællesskab forenes.

Projektet er inspireret af H.K.H. Prinsesse Benediktes sans for godt håndværk, smukt design og tekstilgenbrug, som vores aktuelle særudstilling ”Prinsessekjoler” også repræsenterer.

Vi afslører den færdige Koldingkjole på Kulturnatten, hvor du får en enestående mulighed for at møde dem, der har arbejdet på projektet. På aftenen iklæder vi en model Koldingkjolen, der vil bære kjolen rundt i slottets sale. Her kan du få indblik i de mange enkeltdele, kjolen består af, og se kjolen i sin færdige form.

Læs mere om Koldingkjolen her.

 

Praktisk information

Hvornår: Fredag 30. august kl. 16.00-21.00
Entré: Gratis
Parkering: Betalingsparkering i Staldgården.
Bemærk at Adelgade lukkes for indkørsel fra kl. 13. (Udkørsel er dog muligt via Fredericiagade frem til kl. 21.00).

Vi gør opmærksom på, at få lokaler vil være lukket på Kulturnatten.

Program

Kl. 16.00 – 20.00

Kl. 17.30:

Kl. 18.00:

  • ”Fra underskørt til fuld mundering” – se den store Koldingkjole blive monteret på en levende model

Kl. 18.00 og 19.00:

  • Koldingkjolen går tur på slottet

Kl. 18.00 – 20.00:

  • Mød de frivillige der har arbejdet på projektet
  • Prøv selv at sy crazy patchwork
  • Prøv et krinolineskørt på 4 meter i omfang

Aktuelle udstillinger

Prinsessekjoler | Koldinghus

Prinsessekjoler

Besøg særudstillingen ”Prinsessekjoler”, hvor du finder et udvalg af kongelige gallakjoler, skabt af Jørgen Bender (1938-1999) til H.K.H. Prinsesse Benedikte, der er æresprotektor for Koldinghus. Her udstilles der mere end 20 kjoler fra fødselsdagskjoler, en sølvbryllupskjole samt almindelige selskabskjoler til en ventekjole og Prinsessens formidable brudekjole.
Du kan læse mere om ”Prinsessekjoler”-udstillingen her.

 

Flora Danica | Koldinghus

Flora Danica

I pragtudstillingen om Flora Danica-stellet på Koldinghus er det muligt at dykke ned i det storslåede Flora Danica-stel og de fascinerende tanker og storpolitiske myter, som stellet gemmer på. Med 1.530 intakte dele er Flora Danica-stellet ikke alene verdens bedst bevarede pragt-stel fra 1700-tallet, men uden tvivl også verdens vildeste stel, når det kommer til pragt, myter og dekorationer. Sat i scene på det skrøbelige hvide porcelæn, der med sine talrige steldele og sirlige gengivelser af den vilde danske botanik er en helt central nøgle til forståelsen af oplysningstidens Danmark og som de danske kronjuveler endnu i dag er i brug, når Kongehuset skal markere helt særlige begivenheder.

Læs mere om udstillingen her.

 

På sporet af Grundloven | 2024

På sporet af Grundloven

I 2024 fejrer vi 175-året for Danmarks første Grundlov, der blev underskrevet 5. juni 1849. Med Grundloven gik Danmark fra enevældigt kongestyre til demokrati – og lagde grunden for det Danmark, vi kender i dag. Et Danmark hvor alle har grundlæggende rettigheder, hvor alle må tale frit, og hvor køn og indkomst ikke afgør, om man må stemme eller ej.

I samme anledning forvandles 2. etage i slottets nordfløj til et videns- og aktivitetsområde, der gennem udstilling, aktiviteter og stillingtagen formidler historien bag Grundloven. Som noget helt særligt udstilles Frederik 7.s pen, med hvilken han underskrev Danmarks første demokratiske grundlov 5. juni 1849. Med Frederik 7.s underskrift blev der for alvor sat gang i Danmarks udvikling mod nutidens frihed og folkestyre.

Læs mere om videns- og aktivitetsområdet “På sporet af Grundloven” her.

Tilbage til oversigt