Køb billet online her
Rosenborg Slot
Øster Voldgade 4A
1350 København K
Tlf: +45 3315 3286
museum@dkks.dk

 

Foto: Knud Erik Madsen

Koldingkjolen

I sommeren 2024 hyldede vi historisk håndarbejde, design og tekstil-genbrug, da vi skabte Koldingkjolen – en hvid-i-hvid genbrugskjole fremstillet af ældre, håndsyede duge og løbere, der fik nyt liv.

På Koldinghus får vi ofte foræret ældre hvidsyning – håndsyede og broderede hvide løbere, duge, kraver og sengetøj mm., som givernes bedste- eller oldemødre omhyggeligt har syet i hånden.

Der er ikke kun tale om betydningsfulde familiearvestykker, der fortæller om en svunden tid, men også unikt og fint håndarbejde, der desværre ofte lever en hengemt tilværelse i gemmerne og sjældent igen bliver taget i brug. Det ville vi hos Kongernes Samling, Koldinghus lave om på, og derfor fremstillede Den Kongelige Systue hen over sommeren 2024 Koldingkjolen med hjælp fra gæster.

Koldingkjolen bliver til

I løbet af sommeren kunne gæster deltage i projektet ved at donere hvidsyning til skabelsen af kjolen og selv sy dele til kjolens skørt. Koldingkjolen er fremstillet af gæsternes hvidsyning samt gardiner fra tidligere udstillinger, og kjolen er således et bæredygtigt genbrugsprojekt, der forener fortid, nutid og fællesskab.

Koldingkjolens design tager udgangspunkt i 1800-tallets mode, og projektet er inspireret af H.K.H. Prinsesse Benediktes sans for godt håndværk, smukt design og tekstilgenbrug, som kom til udtryk i Prinsessens kjoler og dragter i udstillingen “Prinsessekjoler – Modeskaber Jørgen Benders kreationer til H.K.H. Prinsesse Benedikte“, der var udstillet på Koldinghus tidligere på året.

Koldingkjolen i færdig form

Den færdige Koldingkjole blev afsløret på Koldinghus’ Kulturnat 30. august 2024, hvor gæsterne fik mulighed for at se kjolen i færdig form og møde dem, der har arbejdet på projektet. Koldingkjolen blev båret rundt på slottet af skuespiller Yvonne.

Foto: Knud Erik Madsen

Oplev Koldingkjolen

Siden ferniseringen har Koldingkjolen være vidt omkring. Efter at have været udstillet i Riddersalen, blev kjolen flyttet til Kolding Bibliotek, hvor den stod udstillet frem til 21. oktober, og 25.-27. oktober kan den opleves på messen Kreative Dage i Fredericia.

Koldingkjolen kan igen opleves på Koldinghus fra 31. oktober til 2. december.

Fotos: Knud Erik Madsen