Udvalgte smykker i udstillingen
Hesteskobroche
I udstillingen kan man se den broche, Dronningen bar, da tronskiftet blev proklameret på balkonen på Christiansborg Slot 15. januar 1972 dagen efter Frederik 9.s død. Brochen, der har form som en hestesko, havde Prinsesse Margrethe fået af sin far Frederik 9. i 1953, efter underskrivelsen af den Grundlov, som gjorde hende til tronfølger.
Margueritbroche
Et andet ikonisk smykke er Margueritbrochen, som Dronning Ingrid forærede Dronningen på hendes 60-års fødselsdag i 2000. Dronning Ingrid havde fået brochen til sit bryllup i 1935 fra sin fader, den senere svenske konge Gustaf 6. Adolf. Brochen blev af Dronning Ingrid udlånt til tronfølgeren Prinsesse Margrethes bryllup med Prins Henrik i 1967. Brochens mange diamanter stammer fra Dronning Ingrids mor, den svenske kronprinsesse Margareta, der allerede i 1920 var død kun 38 år gammel. Margareta blev kaldt ”Daisy”, som er det engelske ord for marguerit, og både navn og kælenavn gik videre til barnebarnet. Et smykke, som Dronningen i dag bærer ved helt særlige familiebegivenheder, senest ved Prins Christians konfirmation i Fredensborg Slotskirke 15. maj 2021.
Sølvbryllupssmykke
Prins Henrik forærede sin hustru mange smukke gaver. Ofte smykker udført af danske guldsmede eller hjembragt fra udlandsrejser. Et flot eksempel er den gave, som Dronningen fik i forbindelse med parrets sølvbryllup i 1992. Her havde den danske guldsmed Torben Hardenberg på bestilling af Prinsen udført en smuk og symbolladet tredobbelt perlekæde med rubiner og små guldfigurer.
Perlepoire-sæt
Dronningen råder over en stor samling af ældre smykker, der er nedarvet i familien. De er sikret i en fond fra 1910: Det Danske Kongehus’ Løsørefideikommis. Et af smykkerne, der tilhører fonden, og som Dronningen som den eneste har råde- og brugsret over, er perlepoire-sættet, som bæres ved store officielle begivenheder. Smykkesættet, der kan betragtes som Dronningens signatursmykke, kom til Danmark med den svensk-norske prinsesse Lovisa, der i 1869 blev gift med Kronprins Frederik (8). Det er et imponerende sæt bestående af et diadem, halskæde, ørenringe og to brocher. Navnet kommer af de store pæreformerede perler. Sættet er ikke skabt som en helhed, men betragtes i dag som et. Halskæden var fx en gave til Lovisa i forbindelse med brylluppet med Kronprins Frederik. Sættet er nok det mest anvendte af de mange smykkesæt, som er til rådighed for Dronningen. Det bliver ofte båret i udlandet, hvor kronjuvelerne ikke kan medbringes. Bl.a. til den svenske kronprinsesse Victorias bryllup 2010.
Ørenringe i plastik
Ikke alle smykker i udstillingen er med store perler, rubiner, diamanter, safirer og andre ædelstene. Dronningen har mange smykker, som bæres på grund af deres farve. De er ofte indkøbt af Dronningen selv på en rejse eller et ophold – fx i forbindelse med sommerferien i Gråsten, hvor Dronningen i en Matas-butik faldt over et par store dybblå ørenringe i plastik. Og de er også med i udstillingen.
Lokalt smykke
I udstillingen kan man desuden se mange af de smykkegaver, som Dronningen har modtaget fra organisationer, institutioner og kommuner. Det sker i forbindelse med besøg rundt i landet, fødselsdage og jubilæer. Smykkerne er moderne, personlige, har en lokal fortælling og er ofte skabt af lokale kunstnere. Blandt andet denne fyrkat-broche (længst til venstre på billedet), som var gave fra et besøg i Hobro. Brochen forestiller vikingeborgen Fyrkat og hører sammen med et sæt ørenringe, der skal symbolisere andre danske såkaldte trelleborge.
For brug af pressebilleder kontakt kommunikationschef Nanna Ebert:
Mail: ne@kosa.dk. Tlf.: 5133 6644