Fra forelskelse til guldbryllup
Bemærk venligst, at dette er en gammel udstilling, der ikke længere kan ses på Amalienborg. Udstillingen blev vist fra 18. september 2014 til 26. november 2017.
I anledning af D.M. Kong Konstantin og Dronning Anne-Maries guldbryllup vises fra d. 19. september en mindre særudstilling på Amalienborgmuseet. Udstillingen præsenterer bl.a. unikke gallakjoler, som H.M. Dronning Anne-Marie nyligt har overdraget til museet.
Deres Majestæter Kong Konstantin og Dronning Anne-Marie, førhen Hellenernes Kongepar, blev gift den 18. september 1964, og nu, 50 år efter, fejrer parret guldbryllup.
Kærligheden mellem den græske kronprins og det danske kongepars yngste datter blomstrede tidligt. Kronprins Konstantin anmodede på Amalienborg Kong Frederik 9. om Prinsesse Anne-Maries hånd. I perioden mellem forlovelsen og det planlagte bryllup afgik den vordende brudgoms far, Kong Paul, imidlertid ved døden, så det var Grækenlands unge konge, der fik sin dronning ved vielsen i Athens domkirke. For første gang i historien blev et kongeligt bryllup vist i tv og biografer og set af millioner af mennesker i mange lande.
Kongeparret rejste i 1967 i eksil efter Kongens mislykkede modaktion mod militærkuppet, og i 1974 blev landet erklæret republik. Parret boede mange år i England, indtil de i 2013 flyttede tilbage til Grækenland.
D.M. Kong Konstantin og Dronning Anne-Marie har fem børn, hvoraf de tre ældste er gift, samt ni børnebørn. Den internationale familie har aner og slægtninge i en række af Europas fyrste- og kongehuse. Tilknytningen til Danmark er bevaret med nære familierelationer, og parrets sølvbryllup i 1989 blev holdt her i landet. Guldbrylluppet den 18. september 2014 fejres i Grækenland.
Guldbrudeparret er begge efterkommere af Christian 9. og Dronning Louise, der var det første og hidtil eneste danske kongepar, som har kunnet fejre guldbryllup, hvilket fandt sted i 1892.
Udstillingen blev vist fra 18. september 2014 til 26. november 2017.