Arkitekturhovedstad 2023 – fire helt unikke særrundvisninger

I 2023 kan du opleve fire helt unikke særrundvisninger i Christian VII’s Palæ og Christian VIII’s Palæ på Amalienborg og en særlig byvandring i Frederiksstaden. I Kongernes Samling fejrer vi nemlig, at København er verdens arkitekturhovedstad i 2023 med en række helt særlige rundvisninger i Frederiksstaden og i to af de fire palæer, der tilsammen udgør Amalienborg. Det er blandt andet i Christian VII’s Palæ, Kongehusets gæste- og repræsentationspalæ, der normalt ikke er åbent for offentligheden.

De fire rundvisninger:

Christian VII’s Palæ – kongehusets gæste- og repræsentationspalæ
De kongelige arbejdsværelser i Christian VIII’s Palæ
Beletagen i Christian VIII’s Palæ
Byvandring i Frederiksstaden


Rundvisninger i Christian VII's Palæ | Arkitekturhovedstad | Amalienborg

Christian VII’s Palæ – magtens interiør

Som noget helt særligt tilbyder vi i en begrænset periode i år rundvisninger i Christian VII’s Palæ, der normalt er lukket for offentligheden.

Christian VII’s Palæ er Kongehusets gæste- og repræsentationspalæ, som mange af vi danskere kender fra livetransmitteringerne i fjernsynet fra Kongehusets traditionsbundne nytårstaffel, der afholdes 1. januar hvert år netop i Christian VII’s Palæ.

Læs mere om rundvisningen i Christian VII’s Palæ og køb billetter her


Rundvisning i Arbejdsværelserne | Amalienborg

De kongelige arbejdsværelser i Christian VIII’s Palæ

Kom helt tæt på nogle af de kongelige personligheder i den glücksborgske slægt, når vi på denne rundvisning ser nærmere på de kongelige arbejdsværelser på Amalienborgmuseet i Christian VIII’s Palæ. Her vil du få indblik i menneskene bag det danske monarki, og med udgangspunkt i værelsernes indretning og udsmykning går vi i dybden med historien bag den glücksborgske slægt på den danske trone og det danske monarkis udvikling og funktion de sidste 150 år.

Læs mere om rundvisningen i de kongelige arbejdsværelser og køb billetter her


Beletagen | Rundvisning på Amalienborg

Beletagen – fra adelsbolig til kongeligt hjem i Christian VIII’s Palæ

Den såkaldte Beletage ligger på første sal på Amalienborgmuseet i Christian VIII’s Palæ. Her får du et helt unikt indblik i, hvordan de første kongelige beboere lod palæet udsmykke.

Læs mere om rundvisningen på Beletagen og køb billetter her


Byvandring i Frederiksstaden | Amalienborg

Frederiksstaden

Frederiksstaden er den bydel, der ligger mellem Bredgade, Sankt Annæ Plads, Toldbodgade og Esplanaden, og på denne rundvisning får du mulighed for at stifte bekendtskab med de mange smukke bygninger og den helt unikke arkitektur og historie, der kendetegner hele bydelen.

Læs mere om byvandringen i Frederiksstaden og køb billetter her

Amalienborg og 1700-tallets rokokoarkitektur

Amalienborg er i sig selv et af de fineste eksempler på 1700-tallets rokokoarkitektur her i Danmark, og Frederiksstaden er som bydel også helt særlig både på grund af sin historie og arkitektur.

Frederiksstaden blev som bydel etableret i anledning af den oldenborgske kongeslægts 300-års regeringsjubilæum i 1748. Bydelen har navn efter den daværende konge, Frederik 5., som også har fået en helt særlig plads som rytterstatue på bydelens mest centrale plads: Amalienborg Slotsplads.

Frederiksstadens indretning blev grundlagt med henblik på at understrege det enevældige magtsystem. Kongen blev placeret i centrum i form af rytterstatuen. Herfra spejder kongen mod kirken, den smukke Frederiks Kirke – som mange bedre kender som Marmorkirken – for at understrege Guds vigtige rolle i forhold til kongens magt. Rundt om kongen blev fire fornemme og (næsten helt) ens palæer bygget til samfundets absolutte elite, fire prominente adelsfamilier. I resten af området fik øvrige medlemmer af adelen samt storkøbmænd og skibsredere mulighed for at bygge deres ligeledes fornemme, men dog ikke helt så prangende, boliger.

Mod havnen blev der med tiden oprettet store pakhuse til handelskompagniet, og kvarteret blev derfor også et udtryk for tidens store fokus på handel og søfart. Bydelen blev primært bygget i tidens herskende stil: rokoko og den efterfølgende nyklassicisme. Disse stilarter dominerer stadig i bydelen, der trods flere brande er meget velbevaret. Vores rundvisninger er derfor en enestående mulighed for at se nærmere på 1700-tallets magtforståelse og arkitektur.