1600-1625
De første årtier af 1600-tallet blev en storhedstid for den driftige og ambitiøse Christian 4. En økonomisk nedgangsperiode var på vej, men den havde ikke for alvor slået igennem endnu. Christians ønske om krig mod Sverige blev gennemtrumfet mod Rigsrådets vilje, og 1611-1613 udkæmpedes Kalmarkrigen. Fredsslutningen var til Danmarks fordel, men rykkede ikke særligt ved magtforholdene.
De store udenrigspolitiske ambitioner førte også til oprettelsen af Dansk Ostindisk Kompagni i 1616, og med grundlæggelsen af Trankebar i Indien få år senere var Danmark blevet en kolonimagt. Inden for rigets grænser førte kongens virketrang til grundlæggelse af mange byer og opførelse af en perlerække af bygningsværker; før 1625 drejer det sig om bl.a. om bydelen Christianshavn, Børsen og Holmens Kirke; i 1606-1607 opførtes desuden det ”Lysthus”, som blev kernen i det senere Rosenborg Slot.
Stilmæssigt dominerede den nederlandske renæssance fortsat i dansk arkitektur, kunsthåndværk og billedkunst, men barokken begyndte så småt at gøre sig gældende.